
Hâlâ Web Siteniz Yok mu?
Site hayattır! Günümüzde her şey İnternetten ve artık web siteler olmazsa olmaz araçlarımız halini aldı. Peki sen hala web siteni kurmadın mı, henüz işini İnternete taşımadın mı? Neden, neyi bekliyorsun?
Böyle bir dünyada, Covid-19 ile beraber çok daha fazla hız ve önem kazanan İnternet dünyasında sen de yerini almak istemiyor musun? Geç kalmadan, bireysel veya kurumsal web siteye sahip olman gerektiğini defalarca dile getirmeye gerek yok. Başlamak için henüz geç değil. Gel beraber bu dünyaya adım atalım.

Web Site Nedir?
Web site, günümüzde artık bizim sanal panomuz, sanal var oluşumuzdur. Televizyon, Gazete ve Radyo gibi medya organlarının çok daha ilerisine geçen İnternet alemi, özellikle 2020 itibarıyla çok daha büyük önem kazandı. Artık İnternetten yapılmayan bir iş kalmadı. İnternet dünyasında var oluşu sağlayan en temel unsur ise web sitelerdir. Türü ve kategorisi ne olursa olsun İnternette var olan, ulaşılan hizmet unsurlarının her biri aslında web sitedir. Google, Bing, Rastgelelik gibi arama motorları, Hepsiburada, Trendyol ve e-Bay gibi e-ticaret platformları, IHS, Turhost, Kebirhost gibi platformlar, Facebook, Twitter ve Tumblr gibi ağlar birer web sitesidir. Kısacası tarayıcınız aracılığıyla “http://, https://” vb. protokollerle bağlantı kurulan tüm alanlar web sitesidir. Yani İnternette var olmanın en hızlı, pratik ve önemli unsuru web sitelerdir.
Web siteniz sayesinde ticaret, tanıtım, pazarlama vb. yapabilirsiniz. Firmaların, organizasyon ve derneklerin, vakıf ve bireysel birçok topluluğun web sitesi bulunuyor. Artık bireysel olarak da birer blog sahibi olmak, büyük önem taşıyor.
Web siteleri belli yazılım dilleri ile kodlanarak yapılmaktadır. PHP, HTML, CSS, JS, Asp.Net vb. bunlardan bazılarıdır. Web sitesi yapmak için bu dillerin kullanılması gerekir. Ancak günümüzde açık kaynak kodlu veya içerik yönetim sistemleri sayesinde bir web sitesi yapmak için kodlama yapmaya veya bilmeye gerek yoktur. WordPress, Joomla, uCoz, uKit, Wix ve Hemen Tasarım WP bunlardan bazılarıdır.
Web Site Çeşitleri
- Firma Web Siteleri: Firmaların tanıtım, ürün pazarlama, sipariş hattı vb. amacıyla geliştirilen site çeşitleridir. Örnek; Özçatlılar Nakliyat, Türk Hava Yolları, Turkcell vb.
- e-Ticaret Siteleri: B2B, B2C, C2C gibi pazarlama mantıklarıyla geliştirilen, satış ve pazarlamanın gerçekleştirildiği sitelerdir. Örnek; Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor, Amazon vb.
- Rezervasyon Siteleri: Otel, lokanta gibi firmaların rezervasyon ve sipariş almaları amacıyla geliştirilen web sitelerdir. Örnek; Tatilbudur, ETSTur, Jolytur, Yemeksepeti, Trendyol, Getir vb.
- Kişisel Web Siteler: Kişi, yazar, grafikçi, yazılımcı vb. meslek gruplarına özel CV tabanlı web sitelerdir. Örnek; mehmetnukte Blogu, Mevlut Baki Tapan Blogu vb.
- İlan – Emlak Web Siteleri: Araç, otomotiv, konut, arsa, iş, eleman vb. bulmaya yönelik oluşturulan, ilan mantığı ile çalışan web sitelerdir. Örnek; Kariyer.net, Eleman.net, Sahibinden, Yenibiriş, Hürriyet Emlak vb.
- Haber Siteleri: Günlük, son dakika, güncel vb. zaman dilimlerine göre sunulan çeşitli haberlerin derlendiği platformlardır. Örnek; Hürriyet, Milliyet, Sözcü, Haberler.com vb.
- Portal Siteler: Sağlık, güzellik, turizm vb. çeşitli konularda belli içeriklerin ön planda sunulduğu, işlevselliği ve bilgi odağı artırılmış web site türleridir. Örnek: Bizim Köşe , Bildiyesoyluyorum.com vb.
- Mobil Siteler: Mobil kullanıcılara özel hazırlanmış site türleridir. Örnek: Getir.
Kendi Web Siteme Nasıl Sahip Olabilirim?
Kendi bireysel veya kurumsal web sitenize sahip olmanın 2 yolu bulunuyor.
- Kendiniz belli yöntemlerle kendi web sitenizi tasarlayıp, oluşturarak kendi web sitenize sahip olabilirsiniz.
- Profesyonel manada belli uzmanlardan destek alarak veya doğrudan onlara web sitenizi yaptırarak kendi web sitenize sahip olabilirsiniz.
Şayet kendiniz, kendi web sitenizi kurmak ve oluşturmak isterseniz bunun da birden fazla yöntemi bulunuyor.
1. Yöntem: Sıfırdan yazılım dili ve web site yapımını öğrenmek ve kendi web sitenizi hazırlamak
Sıfırdan bir site hazırlamak ve bunu en temelden öğrenmek istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk dil, HTML dilidir. Akabinde ise CSS ve daha sonra Javascript dili olacaktır. Bu üç diller kendi web sitenizi hazırlayabilirsiniz. Ancak daha ileri düzey web siteler için PHP veya diğer dilleri öğrenmeniz gerekiyor. Ben PHP ile devam etmenizi tavsiye ederim. Hem kaynak çok, hem de açık kaynak kodludur. Ayrıca gerçekten gelişimi de devam eden en işlevsel dillerdendir.
2. Yöntem: Hazır CMS Kullanarak Kendi Web Sitenizi Hazırlamak
WordPress, Joomla, Open Card, PHP Script, Hemen Tasarım WP gibi çeşitli CMS, yani içerik yönetim sistemleri geliştirilmiştir. Bunlar size daha hızlı ve kolay yoldan site yapmanızı sağlar. Özellikle WordPress bu konuda oldukça başarılıdır ve büyük bir geliştirici, kullanıcı kitlesine sahiptir. Ben de zaten uCoz veya WordPress’i tercih etmenizi öneririm. uCoz, gelişmiş ve kodlara olabildiğine müdahale edebilmenizi sağlar. WordPress ise geniş bir tema, eklenti ve bilgi kütüphanesine sahiptir. En güncel gelişimi sürdürenler arasındadır. Ayrıca SEO açısından da oldukça gelişmiştir. e-Ticaret sitesi bile yapmanız mümkündür.
Hiç kodlama bilmeden CMS ile kendi web sitemi yapabilir miyim?
Elbette ki yapabilirsiniz. WordPress veya uCoz, Joomla veya Open Card fark etmeksizin hiç bir kod bilgisi olmadan kendi web sitenizi yapabilirsiniz. Ancak sitenizde oluşabilecek sorunları çözmeniz zor olabilmektedir. Kod bilmeniz daha yaratıcı ve işlevsel düzenlemeler yapmanıza, sitenizi geliştirmenize imkan sunar. En azından HTML5 ve CSS3 bilmenizde fayda var. WordPress CMS ile bazı eklentileri kullandığınızda hiç bir kod bilgisine gerek duymazsınız. Elementor, Gutentor gibi eklentiler bu işi görecektir. Hemen Tasarım WP ile ise hiç bir kod bilgisi gerekmemektedir. Doğrudan gerek duyabileceğiniz tüm element ve materyaller hazırlanmış ve sunulmuştur.
3. Yöntem: Hazır Site Yapıcılarla Kendi Web Sitenizi Hazırlamak
Bazı platformlar, size hosting, alan adı, CMS, kodlama vb. birtakım işlemleri de kendileri yaparak ek hizmet sunarlar. Bu platformlarla hiç bir hosting, alan adı, ek kurulum vb. uğraşmadan kendi sitenizi hazırlamanız mümkündür. Wix, uCoz, uKit gibi siteler bunlardan bazılarıdır. Blogger da blog sitesi kurma konusunda aynı işlevi görür. Ayrıca Google da firmalara “İşletmem” hesabı üzerinden ve “Sites” hizmeti kapsamında site hizmeti verir. Ücretsiz bu ağlardan kendi sitenizi kurabilirsiniz. Basit düzeydedir ancak bazıları ücret konusunda çok pahalıdır ve tüm işlemleri sizin yapmanızı isterler. Bazılarında reklam, bazılarında ise kısıtlama vadır. Basit mantıkta tanıtım sitesi için bu ağlar işinizi görecektir. Hemen Tasarım da benzer mantıkta “Açılış Sayfası” hizmeti sunuyor. Ancak tek farkı, siz talep ediyorsunuz, uzmanlar sizin için açılış sayfasını hazırlayıp, yayınlıyor.

Web Site Yaptırarak Kendi Web Sitenizi Hazırlatmak
Ben, web siteden anlamam. Anlasam da kurulum, tasarım vb. işlerle uğraşamam mı diyorsunuz? Ya da işi ehline bırakıp, profesyonel bir site kurdurmak, hazırlatmak mı istiyorsunuz? İşte bu noktada işler biraz değişiyor. Bireysel çapta biraz bilgisi olan kişilere de sitenizi yaptırabilirsiniz. Ancak sonrasında sorun yaşamanız muhtemeldir. Eğer Web sitenizi bir kişi veya firmaya hazırlatmayı düşünüyorsanız bunun içinde iki farklı yöntemden bahsedebilirim.
1. Yöntem: Hazır Web Site Sistemleriyle Sitenizi Hazırlatmak
Yine hazır web site sistemi ve hizmeti sunan yüzlerce firma ve sistem, ajans bulunuyor. Kimisi WordPress, Open Card vb. CMS’leri kullanırken, kimisi daha farklı veya kendi özgün sistemlerini geliştiriyor, kullanıyorlar. Temelde belli nitelikleri hazırlanmış, önceden kurgulanmış site hizmetleri sunuyorlar. Satın aldığınız paket kapsamında web sitenizi hazırlıyor ve size teslim ediyorlar. Ayrıca Webuz, Sitemolsun, Hemen Tasarım, Ofisimo vb. yüzlerce benzer hizmet sunan platform vardır. Hemen Tasarım olarak bu konuda ihtiyaç duyulan her şeyi en uygun fiyata ve en işlevsel mantıkta sunmaya çalışıyoruz.
2. Yöntem: Özel web site yazdırma veya tasarlatma yoluyla web sitenizi hazırlatma
İhtiyacınıza uygun çözümler sunan yüzlerce, hatta binlerce web tasarım firması, ajansı ve web tasarım uzmanı olduğunu biliyor musun? Bunlardan yardım alarak kendi web sitenizi hazırlatabilirsiniz. Eğer gerçekten özgün ve ileri düzey bir proje ve fikir yoksa böyle bir işleme yatırım yaptırmanız biraz gereksiz olacaktır. Ben bunu pek tavsiye etmiyorum. Özgün ve farklı bir projeniz varsa kesinlikle bu yöntemle web sitenizi yaptırmalısınız. Ancak birine sitenizi yaptırmak istiyor ve bu siteniz de belli yapıları sadece içeriyorsa 1. yöntemi tercih etmelisiniz. Eğer özel bir projeniz varsa mutlaka ileterek bizden teklif almalısınız.
Sonuç
O zaman gelelim uzun lafın kısasına…
Bireysen kendine özel kişisel bir blog kurmalısın. Blogger, WordPress, Tumblr vb. ağlar yardımıyla ücretsiz kendi blog siteni kurabilirsin. Ayrıca Hemen Tasarım’dan Kişisel Blog Paketi satın alarak kendi kişisel blog siteni kurdurabilirsin.
Firma isen firmanın tanıtım ve resmi web sitesini hazırlamalı veya hazırlatmalısın. Kodlama, web tasarım vb. bilgin yoksa “Hemen Tasarım Paketleri” ile tanışabilirsin. Firmana ve taleplerine uygun paketi seçmen yeterli olacaktır. Hemen Tasarım ekibi olarak firman için en iyi web siteyi hazırlayıp, yayınlayacağımızdan emin olabilirsin.
“Ya benim henüz bütçem çok yok. Bir siteden ziyade internette beni bilsin, bulsun ve ayrıca telefonla arasınlar, yeter” diyorsan işte doğru yerdesin. Tek çözüm Hemen Tasarım platformunda. Ayrıca sana en uygun çözümleri sunacağımızdan emin olabilirsin. Teklif Al.
Altın Soru: Yeni açtığım firmam veya geliştirdiğim proje için bana ücretsiz site yapar mısınız?
Gümüş Cevap: Neden olmasın? Yeni kurum ve firmalara, özellikle öğrencilerimizin projelerine destek olmaktan onur duyuyoruz. Bizimle iletişime geçin, görüşüp yardımcı olmaya çalışalım.