Web site analizi, sitenizin detaylı incelenip ayrıntılı olarak durumu hakkında bilgi edinilmesi demektir. İnternet sitemiz hakkında önemli verilere ulaşmamız, sitenin son durumu hakkında birtakım bilgileri edinmemiz için yapılan iç ve dış SEO, site performansı gibi konular içeren teknik bütündür. Web site analizi, bir sitenin adeta A’dan Z’ye her açıdan ele alınıp, incelenmesini; bir nevi çözümlenip teknik olarak değerlendirilmesini kapsar.
Web site analizinde ortaya konulan değerlerin her açıdan yüksek olması önemlidir. Çünkü her değer, kullanıcı deneyimi ve etkileşimi açısından sitenin önemli unsurlarını belirtir. Örneğin site hızımızın yüksek olması en önemli unsurlar arasındadır. Zira belli saniye oranında açılmayan veya gecikme gösteren sitelerin büyük çoğunluğu ziyaretçi kaybetmektedir. Özellikle içerik odaklı veya e-Ticaret merkezli sitemiz varsa hız olmazsa olmazdır. e-Devlet, ÖSYM gibi bir siteniz yoksa kimse sayfanın açılmasını saniyelerce beklemez, tekrar tekrar denemez. Bu yüzden hız en önemli kriterler arasındadır.
Google başta olmak üzere birçok arama motoru, web sitelerde belli niteliklere bakar. Hız, SEO uyumluluk vb. temel unsurlar en önemli kriterleri arasındadır. İşte hem kullanıcıyı siteye çekmek ve tutmak, hem arama motorlarında dost kalabilmek ve siteden istediğimiz geri dönüşü alabilmek için web site analizi yapmamız veya yaptırmamız son derece önemlidir.
Web Site Analiz Araçları
Web sitenizin analizini yapabilmek için birtakım araçlardan faydalanmak gerekiyor. Bunlardan en bilinen ve yaygın kullanılanları, “Google Page Speed” ve “Gtmetrix” web site araçlarıdır. Bu araçlarla birçok temel site yapısı ve durumu hakkında bilgi edinmemiz mümkündür. Google tarafından geliştirilen faydalı araçlar hakkında daha fazla bilgi için “Google Hizmet ve Açıklamaları” makalemize bakabilirsiniz.

Önemli Araçlar

- Majestic,
- Semrush,
- Screaming Frog SEO Spider,
- Ahrefs,
- MOZ Pro,
- BrowSEO,
- Google Analytics, Search Console, Tag Manager,
- Yandex Matrica,
- Bing Web Yöneticisi,
- Google Speed Test, Mobil Uyumluluk Testi (AMP),
- Gtmetrix,
- WebDev vb.

Yerli Çözümler
- MoradamSEO,
- SEO’cu,
- Wmaacı,
- SertTakip,
- IHS SEO,
- R10 Analiz,
- SEO Hocası vb.
SEO Analizi
İnternet sitemizin kullanıcı deneyim ve kullanımına, arama motorlarına uygunluğuna ve site içeriklerimizin bu ölçüde uygunluğuna bakılan analiz türüdür.
SEO (Search Engine Optimization), Arama Motoru Uyumluluğu anlamında olup bir site veya içeriğin özgünlüğünü, arama motorlarına uygunluğunu ifade eder. SEO, belli kriterlere sahiptir. İki farklı SEO tipi vardır; İç SEO ve Dış SEO. Dış SEO, PageSpeed Insights, Mobile friendly, W3C vb. bazı araçlarla yapılıp sorunlar tespit edilebilir.
İç SEO Nedir?
Web site içeriğimizin kalitesini, arama motorlarındaki sonuçlara yansımasını; ayrıca bu kapsamda kullanılan anahtar sözcükleri, bağlantıları vb. SEO stratejilerini içerir.
Dış SEO Nedir?
Bir İnternet sitesinin dışarıdan aldığı ve dışa verdiği bağlantıları, referansları içerir. Farklı sitelerden alınan trafik ve backlinkleri kapsar. Ayrıca alınan backlinklerin özgün, kaliteli ve site değerinin yüksek olması önemli kriterlerdendir. Sonra doğru kelimelerden ve doğru sayfalara yönlendirilmesi gerekir. Bu ve benzeri SEO stratejilerine Dış SEO denilir. SEO Analizinin tam olarak nasıl yapıldığı hakkında gerçekten beğenip, tavsiye ettiğim bir arkaşımız var. Ayhan Karaman’ın makalesini okumanızı tavsiye ederim. SEO konusunda biz ve kendisinden destek alabilirsiniz.

Bir Web Site İçin En Önemli 4 Unsur ve Analiz
İster blog, ister forum, ister e-ticaret veya wiki siteniz olsun, fark etmez. İnternette var olan, arama motorlarına sunulan ve ziyaretçilere gösterilen bütün web kaynaklı materyal, aşağıdaki 4 temel unsura dikkat etmelidir.

- HIZ: Web sitenizin türü, içeriği ve amacı ne olursa olsun, hızlı açılması ve işlemleri hızlı gerçekleştirmesi çok önemlidir. Google Speed Test ve Gtmetrix gibi araçlardan site hızınızı ölçebilirsini.
- SEO: Sitenizin her açıdan SEO uyumlu olması gerekir. Aksi durumda arama motorlarında ön sıraları alması, gelen ziyaretçiyi sitede tutması zorlaşacaktır.
- Mobil & Tablet Uyumu: Sitemizin mutlaka mobil & tablet uyumlu olması gerekiyor. Bunun için site tasarımımızı responsive yapabiliriz, AMP kullanabiliriz veya mobil uygulama geliştirebiliriz. Bu tamamen sitenizin türü, içerik ve işlevine bağlı olarak sizlerin alacağı bir karar olacaktır.
- Kod & Tasarım Yapısı: Web sitemizin kodlaması ve tasarımı birbiriyle uyumlu, temiz ve modern teknolojilere ayak uydurabilir durumda olmalıdır. Yani artık günümüzde Flash ile kodlanmış siteler pek rağbet görmez. Ayrıca SEO açısından da ciddi tehlike arz eder. Bu yüzden tarayıcı ve arama motorları tarafından okunabilirliği yüksek kodlamalar ve yazılım dilleri tercih edilmelidir. Ayrıca temamız da kodlamamızla uygun olmalıdır. PHP ile kodlanmış bir yazılıma ASP tema entegre etmeye çalışmayın. 🙂 Dahası WordPress gibi bir açık kaynak yazılıma HTML tema uyarlamaya, Iframe veya SWF gömmeye çalışmayın.
Artık web sitesiz olmuyor, web site de tek başına yetmiyor.
Hemen Tasarım SEO Uzmanı Mevlüt Baki T.
Web Site Neden Tek Başına Yeterli Değildir?
İşimizi artık webe taşımamız gerekiyor. Ancak bir web site yapmak veya yaptırmak tek başına yeterli değil. O sitenin SEO uyumlu, Mobil & tablet uyumlu, kullanıcı ve arama motoru dostu olması gerekiyor. Peki bunları yapınca bitiyor mu? Hayır, bir de o siteye reklam vermek, sosyal hesaplarını açmak ve yönetmek gerekiyor. Ya sonra, bu yeterli mi? Hayır değil. SEO uyumlu ve özgün makale, içerik girişi yapmamız ve bunu düzenli gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yine bitmiyor, sitemizin analizini düzenli yapmamız ve yeni etkin stratejiler belirlememiz gerekir. Yine bitmez. Sonra farklı satış ve pazarlama araçlarını kullanmak lazım gelir. Daha sonra siteye organik ve kaliteli trafik almamız, backlink çekmemiz gerekir. Gelen kullanıcıyı sitede tutmak ve etkileşimini artırmamız da lazım. Tamam, hadi bitti diyelim. Ama bitmiyor. Sitenizin performans ve işlevleri için birtakım araçlar kullanmanız ve birçoğuna ücret ödemeniz gerekir. Ayrıca bu ücretlerin kimisi tek seferlik, kimisi yıllık ödenir.
İşte tüm bu ve dahası birçok unsur dikkate alınarak web sitesi hazırlattırılmalı veya hazırlanmalıdır. Bir web sitenin hazırlanıp, yayınlanması ve işlevsel hale gelmesi için sabit birtakım ücretlerin ödenmesi gerekir. Alan adı, Hosting, SSL sertifikası, Tema ve bazı yazılımlar yahut hazır içerik yönetim sistemi kullanılacaksa modül/eklentiler… İşlevsel ve kaliteli bir tanıtım sitesi için en az 750 – 1000 TL arası ücret ödemeniz gerekiyor. 200 – 300 TL’ye site yapanlara kesinlikle itimat etmemelisiniz. (Kendi sunucusunda, tasarım, eklenti, tema vb. zaten almış ve ücrete bunlar dahil değilse o zaman bu tutarlarda site yapımı söz konusu olabilir.)
Web Site Analizinde Sorulabilecek Temel Başlıklar

- Sitemizin lokasyonu, anahtar kelimesi ve alan adı yaşı ne durumda?
- Site hızı, performansı ve SEO uyumluluğu ne aşamadı?
- Mobil – tablet uyumluluğu ne halde?
- Sitenin arama motorlarındaki indeksi ne kadar?
- Dış SEO durumu, backlink ve aldığı trafik nasıl bir yapıda?
- Alexa sıralamasında yer alıyor mu ve sırası kaç?
- Sitenin ziyaretçi sayısı ve etkileşim oranı kaç?
- Marka değeri var mı?
- Sosyal hesapları ve takip/beğeni sayıları kaç?
- Paravan siteleri var mı?
- Sitede kullanıcıların geçirdikleri süre nasıl?
- Kod yapısı nasıl?
- Kullanılan teknolojiler hangileri?
- Analiz, Web yöneticisi sonuçları ne?
- Rakip analizi, SEO analizi, Site analizi yapılıyor mu? Bu ve daha bunun gibi birçok sorunun cevaplanması gerekir. Bu soruların cevaplanması, etraflıca incelenmesi ve sitenin çözümlenmesi, web site analizi demektir. Web sitenizin analizini yaptıracağınızda bu soruların birçoğuna cevap bulmanı lazım.
Hemen Tasarım Site Analizi ve Web Site Tanıtım Yazısı Hakkında
Site, blog, forum ve e-ticaret platformlarına destek vermek ve tanıtımlarına katkı sağlamak amacıyla başlattığımız bir projedir. Tarafımıza ilettiğiniz web sitenizi analiz ediyoruz. Sonra bu analiz sonuçları ve sizlerin talepleri ölçüsünde SEO uyumlu, tanıtıcı bir makale kaleme alıyoruz. Bu makaleyi, “Web Site/Blog Tanıtım” kanalımızda yayınlıyoruz.
Siz ve Web Sitenize Olan Katkısı
- SEO uyumlu, değeri yüksek ve kaliteli backlink almanızı sağlar.
- Dış SEO çalışmanıza katkı sağlayarak dışarıdan trafik kazandırır.
- Arama motorlarında bilinilirliğinizi ve markalaşmanızı artırır.
- Milyonlar ödeyerek yaptırabileceğiniz site analizini yaptırmanıza yardımcı olur.
- Analizden elde ettiğiniz sonuçlara göre sitenizi düzeltmenize, ek stratejiler belirlemenize katkı sağlar.
SEO Analiz ile ilgili faydalı olması bakımından bir video bırakıyorum.
Çok teşekkür ederim.