Bir Web Site için olmazsa olmazı kuşkusuz içeriktir. İçerik candır. Birçok önemli hususu dahi geride bırakabilecek güce sahiptir. Bu sebeple bu makalemizde web siteyi nasıl popüler hale getireceğimizi ve ayrıca dış SEO ilkelerini ele alacağız.

Yapılan bir araştırmada AdWeek verilerine göre kullanıcı ve tüketicilerin yaklaşık %80 – %81’i bir ürün veya hizmeti satın almadan önce o firmanın web sitesini görmek, incelemek istiyor. Bazılarımız sosyal medya sitelerinde gördüğümüz bağlantıları takip ediyor, tanıtım kampanyası üzerinden veya okuduğumuz bir blog yazısı vesilesiyle siteyi ziyaret ediyoruz. Ancak kullanıcıların ortalam %60‘ı da arama motorlarını kullanarak web sitelerine erişim sağlıyor. Bu oran eskiden çok daha fazlaydı. Ancak sosyal medyanın yaygınlaşması ile bu değerler düşüş gösterdi.
[saswp-review id=”review”]
Eğer bir İnternet sitesine web aramaları, arama motorları veya diğer kanallardan ulaşamazsak o site, hareketli bir trafik elde edemez. İşletmenin ve mevcut sitenin büyümesi de olanaksızdır. Yani kısacası ne kadar çok etkileşim gösteren ziyaretçi sitemize gelirse, o kadar popülerliğimiz artar.
Almamız gereken trafik oranı da yine web sitemizin türü, özelliği, içeriği ve amacına bağlı olarak değişir. Misal vererek konuyu açıklayalım; B2B nitelikli bir e-Ticaret sitemiz olduğunu ve 11 – 25 arası çalışanı istihdam ettiğini varsayalım. Yaklaşık haftalık 270 civarı ziyaretçiyi ağırlar. Fakat başka bir B2C mantığındaki e-Ticaret sitesi de 685 üzeri ziyaretçi ağırlar. Alınan trafik, sitenin ne denli işlevsel ve kaliteli olduğunu gösterir.
Site Dışı SEO ve SMO Çalışmaları
Post-modern çağın geride kaldığı, dünyanın küreselleşip yerini artık bireyselleşme çağına bırakmaya başladığı günümüz dünyasında “Bilgi” tüm canlılar için en önemli araç durumundadır. Bu bilginin şekillenmiş haline ise “Veri” denilir. Artık Web Siteler sayesinde bilginin işlenmesi, paylaşılması ve ticarete dönüştürülmesi mümkün olmuştur. Blog, Forum, Arama Motorları, Wiki’ler vb. birçok web site türü en nitelikli bilgi üretim merkezleridir. Bildiğimiz gibi birçok web site HTML, CSS, PHP, Python, Flash, Javascript ve Ruby gibi yazılım dilleriyle geliştirilmekte. Biz de Hementasarim.com sitemizi PHP, CSS, HTML ve JS kullanarak oluşturduk. Geliştirmeye de devam ediyoruz. Durum böyle iken bu bilginin işlendiği web sitelerimizi biz nasıl popüler yapacağız? Bir web sitenin kurulup yayınlanması ile her şey bitiyor mu? Elbette ki bitmiyor.
- Web sitenin gelir kazanabilmesi bol trafiğe,
- bol trafik alabilmesi için çok sayıda ziyaretçiye,
- çok ziayretçi alabilmesi için arama motorlarında ön sıralarda yer almaya,
- ön sıralarda olmak için SEO ve bazı kriterlere uyum sağlamaya,
- bu kriterlera uymak için birçok işleme, ek çalışma ve araca ihtiyaç duyar.
Biz Yazılımcılar ve SEO Uzmanarı, işte tüm bu hususlara İç & Dış SEO Çalışması diyoruz.
Web Sitenin Popülerliği İçin Bulundurması Gereken Özellikler
Web sitemizi popüler yapmak için evvela bu durumu hak etmesi gerekiyor. Yani sitemizi önce bir kaliteli hale getireceğiz. Peki, bir sitenin kaliteli ve popüler olmaya hak kazanması için ne yapmalıyız?
Hız, Güvenlik ve Performans
İnternet sitemizin türü, içeriği, amacı ve kullandığı teknoloji ne olursa olsun değişmez tek kural, hızlı ve güvenli olmasıdır. Sitemizi evvela güvenli ve hızlı bir hale getireceğiz. Hız ve güvenlik artık İnternette en önemli husustur. Özellikle Chrome ve Opera gibi tarayıcılar Https:// olmayıp SSL Güvenlik Sertifikası bulundurmayan siteleri “Güvenli Değil” olarak işaretlemektedir. Alışveriş yapacak müşteriler ise bu uyarıyı gerçekten dikkate alıyor. Almalılar da.
Sitemi Nasıl Güvenli Hale Getirebilirim?
İlk adım hosting firmanızdan veya farklı SSL sunan firmalardan siteniz için uygun SSL Sertifikası almak. Http://www. siteadi.com şeklindeki site uzantınızı Https://www.siteadi.com şekline dönüştürmemiz gerekli.
Güvenlik sertifikası veren, sunucularında ek güvenlik yazılımları ve spam filtresi bulunan hostingleri tercih etmelisiniz. Her hosting firmasından alan adı ve hosting alınmamalıdır. “Hangi hosting firmasını öneriyorsun?” diye bana soracak olursanız, biz Turhost ve Kebirhost kullanıyoruz. Ancak birçok müşteri ve dostumuz, Güzelnet’i de tavsiye ediyorlar.
Şayet WordPress alt yapısı ile siteniz yapılmış ise bazı güvenlik için geliştirilmiş eklentiler var. Onları kullanabilirsiniz. uCoz veya uKit ile yapılmış ise ek bir yazılım veya eklentiye gerek duymazsınız. Çünkü onlar zaten en üst düzeyde güvenlik önlemlerini alıyor ve gerekli yazılımları kullanıyorlar. Ama bu onların da kusursuz olduğunu göstermez. Yine siz, temkinli olup tedbirinizi alın.
Siteniz Güvende mi? Test Edin!
Bazı araçlar ve çevrim içi platformlar sayesinde sitenizin güvenli olup olmadığını test edebilirsiniz. Bazı önerebileceğim araçlar;
- Adtourium,
- Google Safe Browsing,
Sitemi Nasıl Hızlı Hale Getiririm?

Özellikle WordPress kullanıcılarının çok sık yaşadığı sorunlardan birisi site hızıdır. Bazı eklenti ve işlemler, sitenin hızını düşürür. Bu da hız konusunda sizi hüsrana uğratır. Bazı eklentiler ile site hızı artırılabiliyor. Ancak yine de istediğiniz performansı sağlayamayabilirsiniz. O yüzden doğru adımları ve yeterli işlemleri sağlamak önemli. Site performansını ve hızını artırmaya yönelik hizmet veren birçok ajans ve freelancer var. Onlardan destek alabilirsiniz. uDemy’de gerçekten bu işlemi başarıyla sağlayan ve eğitim veren yazılımcılar var.
HTML tabanlı sitelerde zaten çok fazla hız sorunu yaşamazsınız. Ama yinede test etmeli, site hızını belli seviyeye çıkarmalısınız. Hız, Güvenlik ve Performans açısından üst düzeyde geliştirdiğimiz Hemen Tasarım WP CMS ile sitenizi biz de kurabiliriz.
Web Site Hızımı Nasıl Test Edebilirim?
Google başta olmak üzere birçok araç sayesinde sitenizin hız ve performansını test edebilir, hızı artırmak için neler yapmanız gerektiğini öğreneblirsiniz. Bazılarını sıraladım;
Web Site Hızını Etkikeleyen Unsurlar Nelerdir?
- Sitenin hızını en çok görsel materyaller etkiler. Resimlerin boyutunu düşürmeli, bazı araçlarla optimize etmelisiniz. Ayrıca Lazy Load gibi teknik teknolojiler kullanıp, sayfa aşağı kaydıkça görselleri açtırmalısınız.
- Hosting, site hızını ciddi etkilemektedir. O yüzden hosting seçerken bu unsurlara dikakt etmemiz gerekiyor.
- Sitede kullanılan eklenti, kod, teknoloji vb. de gerçekten hızını ektiler. Kod yazımı, kullanımı vb. önemli. Bu yüzden temiz, işlevsel kodlama yapılmalıdır. Eğer tema kullanıyorsanız kodlaması temiz, hızlı ve performansı güçlü temalar tercih etmelisiniz. Dışarıdan görsel, CSS, HTML ve JS gibi dosyaları çekmemelisiniz.
Güzel ve İşlevsel Tasarım
Web site tasarımı, göze hitabı oldukça önemli bir unsurdur. İyi kategori edilmiş, site tür ve amacına uygun tasarım yapılmış site popülerliği hak eder. Bu yüzden site tasarımınızda kullandığınız renkler uyumlu ve içerikle site türünüze uygun olmalıdır. Tasarım tüm işletim sistemlerinde, ekranlarda, Mobil & Tablet cihazlarda ve tarayıcılarda bozulmadan, uyumlu olmalıdır. İşte buna “Responsive” diyoruz. Ben site tür ve içeriğine göre tasarım kararı vermenizi tavsiye ediyorum. Firma sitesi, belli özellikler içermeyen temel bir site ise boş yere farklı yöntemlere başvurmayın. Güzel bir responsive tasarımla sitenizi tüm alanlara uyumlu hale getirin.
Responsive, tek seçenek değildir. AMP, yani mobil cihazlar için ayrı görünüm mantığını da tercih edebilirsiniz. Bu durumda mobile uygun 2. bir tasarım gibi düşünebilirsiniz. Bazı siteler ise mobil & table için bir tasarım yapmıyor. Sadece masaüstü görünümde siteyi hazırlıyor. Tablet & Mobil üzeri giriş yapıldığında ise uygulamanın indirilip kullanılması öneriliyor. Eğer yüksek kazancınız yoksa, siteniz temel düzeyde ise mobil uygulamaya para harcamanıza gerek yok.
Kısacası; görsel tasarımınız siteniz ne olursa olsun tüm ortamlarda kullanıcılara iyi biçimde hitap etmelidir.
Kaliteli ve Özgün İçerik
“İçerik Candır.” Sitenizin içeriği yoksa tüm çabalar geçici çözüm sağlar. Bu yüzden içeriğe vereceğiniz önem diğer tüm unsurlardan daha önemlidir. En fazla içeriğe yatırım yapmalısınız. O zaman hadi dolduralım. Oldu mu? Hayır, olmadı. İçerik yığını, kopya içerik çöplüğü ile bu iş olmuyor. Kaliteli, SEO uyumlu ve Özgün olması gerekiyor. Yani içerikleriniz barındırdığı görseller ve diğer tüm materyallerle eşsiz olmalıdır. İçeriğiniz size özel olmalı, başka bir yerde, sitede daha önceden yayınlanmamalıdır. SmallSEOTools diye bir site var. Bu sitede yazdığınız içeriğin özgünlüğünü test edebilirsiniz. Eğer özgün ve SEO uyumlu içeriğe ihtiyacınız varsa özel hazırladığımız “15 SEO Uyumlu Özgün Makale” paketimizden faydalanabilirsiniz.
Kaliteli ve Özgün İçeriklerimizin konuklarımızı da cezbetmesi gerekiyor. Site türümüz ve amacımızla alakalı içeriklere yer vermemiz içerik kalitemizi artıracaktır. Canlı, dinamil ve sıcak anlatımlarla içeriklerinizi hazırlayın. Tüm cümleler pasif / edilgen yapıda olmamalı. Emir cümlelerinden de olabildiğince kaçının.
Bir diğer konu da içeriklerin belli düzende siteye eklenmesi ve belli aralıklarla güncellenmesidir. Düzenli olarak sitenize içerik ekleyin. Eklediğiniz eski içerikleri ara sıra kontrol edip güncelleyin. Sadece bu işlem, size muazzam bir SEO, Kullanıcı Deneyimi ve Arama Motoru dostluğu kazandırır. Okuyucu sadakati için kendi tarzınızı oluşturun. Markalaşmaya özen gösterin. İçeriklerimizde görsel kullanmamız kullanıcının siteye olan sadakatini ve beğenisini artırır.
SEO Uyumluluk
Web sitemiz SEO uyumlu mu? Arama motorları ve kullanıcı için ne kadar uygun nitelikte? SEO’nun belli kriterleri ve ipuçları var. Bu kriterler ölçeğinde sitemizi hazırlamalıyız. SEO konusunda biraz araştırma yapmalı, kriterleri ölçüsünde birtakım işlemler yapmamız gerekmekte. WordPress kullanıyorsanız size SEO açısından yardımcı olacak güzel eklentiler var. Ben YoatSEO’yu hiçbir karşılık olmaksızın tavsiye ediyorum. Gayet başarılı olduğunu düşünüyorum.
Sosyal Ağlar
Artık şunu kabullenmeliyiz. Web siteler tek başına yeterli değil. Sosyal medya hesaplarınıyla bütünleşmesi şart. İlerleyen zamanda bu da yeterli olmayacak her sitenin kendi mobil uygulaması belki olmak zorunda kalacak. Ama şimdilik sitenizin yapısına bağlı bir gereksinim bu.

Özellikle Facebook, Twitter ve Instagram oldukça yaygın kullanılan sosyal ağlar. Bu yüzden buralarda mutlaka web sitemize ait sosyal hesapları açmalıyız. Sitemizde de gerekli alanlarda bağlantı vermeliyiz. Sitenizdeki içerikleri sosyal medyaya uygun hale getirip oralarda da paylaşın. Sadece link eklemesi artık klişe bir hal aldı. Biraz daha yaratıcı olmaya çalışın. Sadece siteye ziyaretçi çekmek için sakın böyle bir çalışma yapmayın. Neden mi? Günde binlerce kişiyi sosyal medyadan sitenize getirse de eğer istikrar yoksa bu bir anlam ifade etmiyor. Hatta sitenize zarar veriyor. Çünkü gelenler hemen siteyi terk ediyor. Bu da sitenin hemen çıkma oranını artırdığı için site SEO ve arama motoru dostluğunuzu zedeler.
Web Site İçin Dış SEO Çalışmaları
Sitemizi popüler olmaya layık hale getirdik. Artık bu site popüler olmayı hak ediyor. (Zaten bu işlemler bile organik popülerlik için büyük bir adım attıracaktır.)
Temel Dış SEO Çalışmaları
- Sosyal medya platformlarında paylaşım yapma,
- Forum, blog ve wiki ağlarında etkinliklerde bulunma,
- Çeşitli sitelerde konuk yazarlığı yapma,
- Google başta olmak üzere diğer Yandex, Bing, Rastgelelik, Turtc, Onesearch, Duckduckgo gibi arama motoru araçlarını kullanma,
- Ana site için paravan blog sitesi oluşturma,
- Farklı sitelerde backlink çalışmaları yapma,
- Video platformlarını kullanma,
- e-Posta yoluyla bildirim yapma,
- Reklam verme…
Herkesin bildiği ve kabullendiği bir gerçek var. O da, Google arama motorunun artık en önemli ve popüler arama motoru olduğudur. Bu yüzden Google üzerinden organik trafik almamız çok önemli. Fakat sadece Google odaklı çalışmalar yapmak gibi kısır bir yatırım yapmamalıyız. Google kullanmayan veya kullansa bile aynı oranda diğer arama motorlarını tercih eden kullanıcı sayısı da oldukça fazla. Bu yüzden Bing, Duckduckgo ve Yandex gibi dünya çapında faaliyet gösteren arama motorlarında da sitenizin bilinirliliğini artırın ve üst sıralarda yer almaya çalışın. Türkiye’de bulunan arama motorlarını da atlamamakta fayda var. Turtc, Rastgelelik, Yaani ve Vuhuv, büyüyen yerli arama motoru projelerimizdendir. Bu arama motoru hizmetlerini de kullanarak siteye hem trafik çekebiliriz, hem de kullanıcı kazanabiliriz.
Tavsiyeler
Yukarıda belirttiğim maddelerde uzun uzadıya detay verebilirdim. Fakat ben, deneyimleyip başarı elde ettiğim ve birçok uzmanın tavsiyesine kulak vererek o maddelere tavsiyelerimi belirteceğim. Sizlere de faydalı olmasını temenni ediyorum.
Sosyal medya platformlarında paylaşım
Facebook, Twitter ve Linkedin hesaplarınız mutlaka olsun. Düzenli olarak site içeriğine uygun paylaşımlar yapmalısınız. Fakat birinde yaptığınızı hepsinde kopya gibi paylaşmayın. Twitter’da “Seo Nedir” gibi bir konuyu ele alan içerik paylaştıysanız, Facebook’ta “Seo’nun faydaları” gibi içerik paylaşımı yapmanız daha sağlıklıdır. Ayrıca her paylaşımda link vermek zorunda değilsiniz. Bazen bir görsel her şeyi anlatabilir. Bazen güzel bir video ve bazen de kısa bir söz, yerlidir.
Forum, blog ve wiki ağlarında etkileşim
Web sitemizin içerik türüne uygun mutlaka forumlar vardır. O forumlara üye olup, sorulara cevap vermemiz, forumlarda yeni başlıklar açmamız gayet başarı sağlamamıza yardımcı olur. Vikipedia’dan trafik almayı başarırsanız ne ala. Alamazsanız üzülmeyin. Alternatif wiki siteleri çok. Onları da kullanmaya özen gösterin. Sitenizi kaynak gösterebileceğiniz özel içerikler üretip, yayınlayın. Bazı bloglarda misafir yazarlık yapın ve yorumlar bırakın. Aman ha, gelişi güzel yorum yapıp site linki bırakmayın. Spamlanırsınız. Kaş yapayım derken göz oymayalım. 🙂 “Wiki Sitesi Nasıl Açılır?” diye bir makale gördünüz. Takıldığınız bir konuyu bu makaleye yorum olarak sorabilir, sorulara cevap verebilirsiniz. Örnek olarak kendi sitenizden içerikler paylaşabilirsiniz.
Arama motoru araçlarını kullanma
Evvela belirteyim ki, bu araçlar size belli script kodu veya meta anahtarları verebilir. Bu sayede sitenizin takibini ve incelemesini yaparlar. Yani Sitemi kimse kucalamasın, verilerim görünmesin diyorsanız kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Ama bu araçların site popülerliğini artıracağından emin olabilirsiniz. En basiti Google sitenizi çok daha hızlı indeksler ve botları tarar. Diğer arama motorlarının sitenizden haberdar olmasını sağlar. Ben aşağıdaki araçları kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
- Google Analytics, Console ve Web Yöneticisi gibi araçlar,
- Yandex Matrica,
- Bing Web Yöneticisi,
- Alexa,
- Rastgelelik Dizin,
- Rastgelelik RSS
- TurTc Firma Ekle vb.
Backlink çalışmaları
Popülerliği yüksek diğer sitelerden trafik almamız için yapmamız gereken çalışmadır. Gelişi güzel yapılmaması gereken bir konu. Aksi durumda faydadan çok zarar sağlarız, Allah korusun.
Web sitemizin popülerliğini artırmada backlink çalışmasının önemli unsurları
- Backlink alacağımız sitenin türü, içeriği ve kategorisi bizim web sitemizle alakalı olmalıdır. Ayrıca popülerliği, kalite ve değeri de yüksek olmalıdır. Yeni açılmış, içerikle alakasız sitelerden backlink almak için çaba sarf etmeyin. Hatta alıyorsanız biran önce engellemeye çalışın.
- Arama motorlarında backlink alınacak site spam veya çöp olarak işlenmemiş olmalıdır.
- Soru – Cevap yöntemiyle backlink almak etkili çözümler sunar.
- Popüler blog, forum ve sitelerin yanı sıra arama motorları için de backlink çalışması yapmalıyız. Özellikle Google, Yandex ve Bing’ten sonra Türkiye’de çok backlink gönderen Rastgelelik, Turtc, Yaani, Vuhuv, Azimli vb. arama motorlarına yönelik çalışma yapmaya özen gösterelim. Google veya Yandex Özel Arama özelliği kullanan arama motorlarından da trafik almanız SEO açısından önemlidir.
NOT: Sitemize Backlink çalışması sonrası aldığımız trafiğin de kalıcı ve etkileşimli olması gerekiyor. Hemen çıkma oranını artırıyorsa o sitelerden aldığınız backlink trafik sayısını artırmış olsada aslında beklenen başarıyı sağlamamıştır.
Video İçerik Çalışmaları
Artık birçok kullanıcı makale okumak yerine video seyretmeyi veya ses kaydı dinlemeyi tercih ediyor. Bu durumda ise video içerikler ve Potcast’lar önem kazanıyor. Biz de sitemiz için normal içerikle beraber video içerik de üretmeye çalışmalıyız. Youtube, bu konuda işinizi görecektir. Ayrıca ihtiyaç duyacağınız birçok özelliği de sunuyor.
Çalışmasını yaptığınız içeriği evvela metin olarak sitenizde yayınlayın. Sonra o içeriğe uygun video içerik oluşturun. Daha sonra ilk yayınladığınız makaleye o video içeriği gömün. Böylece tek taşla iki kuş vurmanız mümkün olacaktır.
Dış SEO için alternatif çözümler
“Ya ben web site popülerliği için bunları yaptım. Ama tam istediğimi elde edemedim. Ayrıca etsem bile ben daha farklı çözümleri de denemek istiyorum.” Böyle bir tabiri duymam muhtemel diye buna da cevap vereyim.
Web site popülerliğini artırmak çin farklı çözümleri de elbette deneyebiliriz. Mesela Mobil uygulama, e-Dergi, e-kitap, öykü ve görsel bilgi şöleni gibi farklı çalışmalar yapabiliriz. Oyun, reklam ve tanıtım seminerleri, festivaller, şölen ve tartışmalar düzenleyebiliriz. Bunlar bir derece ileri aşama gibi görünebilir. Ama yaratıcı ve farklı çözümler arasındadır.
Reklam Verme
Birçok web site sahibi ve firmanın siteyi hazırladıktan sonra yaptığı ilk iş reklam vermektir. Fakat ben bu aşamayı ilk değil, en son olarak işaretliyorum. Neden mi?

Çünkü birçok site hiz, güvenlik ve içerik, SEO gibi temel unsurları tamamlamadan, tasarım ve uyumluluğu oturtmadan siteye reklam veriyor. Reklamla siteye gelen kullanıcıların büyük çoğunluğu tekrar siteden çıkıyor.
Başarı elde edebilir, ürün de satabilirsiniz. Ama bu sizin sürekli para harcayıp reklam vermenizi gerektirir ve 100 kullanıcının sadece 10’u potansiyel site kullanıcınızdır. Bunlarında yalnızca 4 veya 5’i sitede etkileşim sağlatır. Peki reklam vermediğinizde ne olacak?
Reklamla hızlı ve geniş çapta popülerlik sağlamanız mümkün ama kalıcılığı düşüktür. O yüzden yukarıda sıraladıklarımı önce yapmanız, daha sonra reklam verme aşamasına geçmeniz sitenizi uzun süreli ve kalıcı olarak popüler yapacaktır. Tüm çabalarınız da karşılık bulacaktır.
Reklam Nereye Vereceğiz?
TV’ye mi? Keşke olsa 🙂 Eğer Turkcell gibi bir firma iseniz verebilirsiniz. Ama ya değilseniz? O zaman elbetteki Web sitenizi webe reklam vereceksiniz. Ek trafik almak istediğiniz blog ve forumlara reklam verebilirsiniz. Ayrıca tık üzeri ödeme alan sistemleri de tercih etmeniz önemli. Misal Google Ads gibi. Ben reklam verme konusunda şu araçları tavsiye ediyorum;
- Google Ads, büyük fayda sağlar.
- Yandex Direct,
- Rastgelelik Reklam,
- TurTc Reklam
- Ve tabiki biz: Hemen Tasarım Reklam.
“Bu dediklerini kaç yıla yapacağız?, Kaç kişilik ekip gerekli?” Zaman ve kişi durumu size bağlı. Yapmak ve almak istediğiniz geri dönüş oranına bağlıdır. Tek kişi iseniz, 1 yıl düzenli ve özverili bu çalışmayı yaparsanız oldukça dev bir kalıcılık sağlamış olursunuz. Özellikle firmalar için gerçekten etkili sonuç sağlar.
Son olarak bir makalenin özgünlük kontrolünü yapmak SEO kapsamında son derece önemli. Bu tarama ve özgünlük testini sunan birçok araç var. En doğru ve işlevsel aracı seçmenizde yardımcı olacağını düşündüğüm ek bir kaynağı da sizlerle paylaşmak istiyorum: 5 Free Online Plagiarism Checkers – Which Works in 2022 (İngilizce)