Tim Berners-Lee namı değer Sör (sir) Timothy John Berners-Lee... Bu lakabı ona kraliçe II. Elizabeth vermiştir. Berners-Lee büyük bir bilgisayar mühendisi ve bilgisayar bilimi profesörüdür. Kendisi 1955 yılında Londra'da dünyaya geldi. Biz Tim Berners-Lee'yi Word Wide Web'in kurucusu olduğu için tanıyoruz. Tim gençliğinde de bilgisayarlarla arası iyimmiş. Oxford The Queen's College'inde okurken eski bir televizyon setinden bilgisayar üretmiştir.

Tim Berners-Lee namı değer Sör (sir) Timothy John Berners-Lee… Bu lakabı ona kraliçe II. Elizabeth vermiştir. Berners-Lee büyük bir bilgisayar mühendisi ve bilgisayar bilimi profesörüdür. Kendisi 1955 yılında Londra’da dünyaya geldi. Biz Tim Berners-Lee’yi Word Wide Web‘in kurucusu olduğu için tanıyoruz. Tim gençliğinde de bilgisayarlarla arası iyimmiş. Oxford The Queen’s College’inde okurken eski bir televizyon setinden bilgisayar üretmiştir.

Mezun olduktan sonra ilk olarak Dorest’ta Plessey adlı bir şirkette mühendis olarak çalıştı. 1978 yılında yine Dorest’ta bir şirkette yazıcılar için bir yazılım projesinde adına yer verdi.[1] Tim Berners-Lee 1980 yılının temmuz ayından aralık ayına kadar CERN’de bir şirkette bağımsız bir yüklenici olarak çalıştı. Bu süreçte Cenevre’de hiper metin projesini temel alan bir proje yürürlüğe sürmek için çalışmalarda bulundu. Bu projelerin amacı araştırmacıların bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Bu çalışmaları ona “ENQUIRE” prototipini sonuç olarak verdi. Bu prototip Word Wide Web‘in (WWW) temelini atmış oldu.[2] 1980 yılının sonlarına doğru Cenevre’den ayrılarak Dorest’ta geri döndü. Burada  John Poole’s Image Computer Systems adlı bir şirkette çalışmaya başladı. Bu şirkette bulunduğu 3 yıl içerisinde bilgisayar ağı üzerinde bir çok bilgi ve tecrübeye sahip oldu.

Daha sonra 1984 yılında CERN’e geri döndü. CERN’e döndükten 5 yıl sonra 1989 yılında CERN’ün büyük bir internet ağına sahip olmasından yararlandı. Tim Berners-Lee bu yılda daha önce tecrübe edindiği hiper metin fikrine alan adı sistemi ve TCP yani ID protokolünün aktarım katmanlarından birini birleştirerek Word Wide Web’i oluşturdu. [3]

Berners-Lee Word Wide Web’in kurucusu olduğu gibi HTML ara yüzünün de yaratıcısıdır. Aslında kariyerine baktığımız zaman oldukça başarılı bir mühendis ve profesör. Çünkü Berners-Lee 1990 yılında da web tarayıcısı yazılımını geliştirmiştir.

Tim Berners-Lee Şuan Ne Yapmakta?

Tim 1994 yılında ağ için belli standartlar olması gerektiğini düşündü. Bunun sebebi daha iyi bir platform haline getirebilmekti Web’i. Bu nedenle Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nu (W3C) kurmuştur. Şuan Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nun başkanı ve Oxford Üniversitesinde bilgisayar bilimi profesörüdür.

Kaynaklar

Bir Cevap Yazın

İçindekiler

5/5

Kategoriler

Shopping Cart
Sohbeti Başlat
Destek mi gerekli?
Hoş Geldiniz,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
- Hemen Tasarım -
%d blogcu bunu beğendi: