Web sitemizde 12 adet dış link bulunsun. Bunların en fazla 3'üne dofollow vermeliyiz. Bunlarda ya web site içerik ve türü ile alakalı olmalı ya da web sitemizin sosyal hesapları olmalıdır. Bunun dışındaki bağlantılara mümkün mertebe nofollow vermeli veya hiç vermemeliyiz. Özellikle alakasız sitelere, değeri düşük bloglara bağlantı vermekten olabildiğine kaçınmamız lazım.

Nofollow ve dofollow linkler, web sitemizde bulunan bağlantıların durumu hakkında arama motoru ve botlara bilgi vermek amacıyla kullanılan HTML5 etiketleridir. <a> etiketi içerisinde “rel” tanımlaması ile kullanırız.

Rel=”sponsored”

<a href="www.siteadi.com" rel="sponsored" title="">Link</a>

Rel=”sponsored” özelliğini reklam, ücretli, sponsor olan dış bağlantılar için kullanıyoruz. Ücretli veya reklam amaçlı bağlantıları bu nitelikle etiketlemek SEO açısından önemlidir.

Rel=”ugc”

<a href="www.siteadi.com" rel="ugc" title="">Link</a>

Rel=”ugc” özelliği yorum, ziyaretçi bildirimi ve forum mesajlarında daha çok tercih ediyoruz. Dışarıdan bir forumda veya sitede yer alan yoruma bağlantı vereceğimiz zaman bu nitelikle bağlantılarımızı etiketleyebiliriz.

Rel=”nofollow”

<a href="www.siteadi.com" rel="nofollow" title="">Link</a>

Rel=”nofollow”, web sitelerde en sık kullanılan özellik ve etiketlemedir. Arama motorları ve botlardan gelen trafiğin dış sitelere akmasını engeller. Web sitemizde yer alan dış linklerin arama motorları tarafından trafiğe dahil edilmesini, bağlantı verilen siteye yönlendirilmesini istemiyorsanız mutlaka dış linklerinize “nofollow” vermelisiniz. Web sitemizin konu ve türüyle pek alakalı olmayan dış bağlantılar SEO açısından zararlıdır. Bu yüzden link vermeniz gereken bu durumlarda mutlaka “nofollow” özelliğini linklerde kullanmalısınız.

“nofollow”: Gidilecek olan bu siteye biz kefil değiliz, referans olmamaktayız, demektir.

Rel=”dofollow

<a href="www.siteadi.com" rel="dofollow" title="">Link</a>

Rel=”dofollow, SEO açısından ciddi değer arz eden link özelliğidir. Çok dikkatli kullanılması gerekir. Dofollow, bir nevi gidilecek olan siteye kefil olunduğunu gösterir.

dofollow”: Gidilecek olan bu siteye biz kefiliz ve referans oluyoruz, demektir.

SEO Açısından Nofollow ve Dofollow

Web sitenin değeri, sitenin kaderi gibidir. Arama motorlarında varlığını koruması, ilk sıralara yükselmesi bu değere bağlıdır. Bağlantıların kullanımı ve dış sitelerden alınan backlinkler de bu değere ek katkı sağlar veya zarar verebilir. Bu yüzden linklerimiz dengeli olmalıdır. Bu oran ise 4’te 1 olmalıdır. Bir örnekle açıklayalım;

Web sitemizde dışarıdan (diğer web sitelerden) 12 adet “dofollow” link yöntemiyle backlink aldığımızı varsayalım. Bunların en az 3’ü “nofollow” olmak zorundadır. Tümü dofollow olmamalıdır. Böyle bir çalışma başta Google olmak üzere birçok arama motorunun gözünde dezavantaj oluşturacaktır bizim için. Sıralamalarda gerçekten kayıp yaşamamıza neden olacaktır.

NOT: Web site içerik ve mantığımızla alakası olmayan blog veya sitelerden dofollow link almak yerine nofollow link almak daha sağlıklıdır.

Başka bir örnekle durumu tekrar gözden geçirelim.

Web sitemizde 12 adet dış link bulunsun. Bunların en fazla 3’üne dofollow vermeliyiz. Bunlarda ya web site içerik ve türü ile alakalı olmalı ya da web sitemizin sosyal hesapları olmalıdır. Bunun dışındaki bağlantılara mümkün mertebe nofollow vermeli veya hiç vermemeliyiz. Özellikle alakasız sitelere, değeri düşük bloglara bağlantı vermekten olabildiğine kaçınmamız lazım.

Bir Cevap Yazın

İçindekiler

5/5

Kategoriler

Shopping Cart
Sohbeti Başlat
Destek mi gerekli?
Hoş Geldiniz,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
- Hemen Tasarım -
%d blogcu bunu beğendi: