JavaScript Nedir? JavaScript'in Tarihçesi ve JavaScript ile neler yapılabilir? başlıklar altında bir metin hazırladık...

Bir web tasarımcının bilmesi gereken en önemli yazılım dillerinden biridir JavaScript. JavaScript bir web sayfasına hareket katan, sayfayı eğlenceli hale getiren yani sayfayı göze hitap eder hale getiren yazılım dilidir. Bir web sayfasında JavaScript’i kullanmadığımız zaman tasarımı biraz eksik kalabiliyor. Emin misin? Onaylıyor musun? gibi bazı diyalogları sunan script dili de JavaScrip’tir. Aslında web tasarımı bir vücuda benzetirsek HTML iskelet sistemi, JavaScript ise kas sitemidir.

JavaScript Nedir?

JavaScript, genellikle web tarayıcılarında dinamik web sitelerde kullanılan bir script dilidir. Bu script dili sayesinde web siteler daha etkileşimli ve dinamik olur. Hem görünümü bakımından hem de alt yapı bakımından bu böyledir. İsmi gereği insanlar Javaya benzemesinden dolayı Java ve JavaScript’i karıştırılıyor. Aslında yazım biçimleri benzemektedir ancak ikisi birebirinden çok farklı teknolojilerdir. Günümüzdeki aktif ve gelişmiş olan tüm web siteler JavaScript’i kullanılmaktadır veya kullanılmıştır.

JavaScript’in en önemli ve faydalı özelliği bir web sitesini dinamik tutar. Bu sayede web sitenin işlevselliği artacak ve arama motorları için daha önemli bir yer arz eder. Ek olarak kullanıcı ve sunucu taraflı olarak çift şekilde çalışır. Bu işlevi web sitelerin internet kullanıcıları ile kolaylıkla iletişim kurmasını sağlar.

Örnek vermek gerekirse bir web sitesine giriş yaparken girdiğiniz hatalı bir şifre veya bir form doldururken yaptığınız hatayı size bildiren, uyarı veren JavaScript’tir.

Tüm JavaScript dosyalarının uzantısı .js şeklindedir.

JavaScript’in Tarihçesi

JavaScript’in yapımcısı Brendan Eich‘tir. Brendan Eich Netscape çalışanıyken JavaScript’i yaratmıştır. 1997 yılında kullanılmaya başlayan bir dildir. Bu dil ilk çıktığı zamanlar ne olduğunu bilen pek kimse yoktu. Haliyle JavaScript’in ne olduğu hakkında çok büyük bir merak vardı. Bunun sebebi ise o günkü tarayıcıların bir çoğunda henüz JavaScript’i yorumlamıyordu. Ancak bu etkenlere rağmen o günden bugüne JavaScript geliştirilmeye devam etti. Brendan Eich o dönemde Mozilla Vakfı’nı kurdu. Bu vakfın görevi bu dili geliştirmekti. Mozilla Vakfı halen daha bu hizmeti yerine getirmektedir.

JavaScript ile Neler Yapılabilir?

JavaScript ile HTML’in tüm kaynak kodlarına müdahale edilebilir. Mesela form gönderme yapılabilir, internet kullanıcısına mesaj verilebilir vb… Kısacası daha öncede dediğimiz gibi JavaScript’i kullanarak bir web sayfasını dinamik hale getirilir. Dinamiklikten kastımız daha işlevsel ve güncellenebilir bir web site olması demektir.


JavaScript öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için bir video serisi bırakıyorum…

Bir Cevap Yazın

İçindekiler

5/5

Kategoriler

Shopping Cart
Sohbeti Başlat
Destek mi gerekli?
Hoş Geldiniz,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
- Hemen Tasarım -
%d blogcu bunu beğendi: