Google, dünyanın en yaygın kullanılan arama motoru olarak biliniyor. Ancak sadece durum bundan ibaret değil. Google, arama motorundan çok daha fazlasına sahip ve bunun ötesinde hizmet sunumu bulunuyor. Tümünü olmasa da bazı sunduğu hizmetleri kısaca terimsel olarak açıklayacağız. Google, başta web site ve uygulamalar olmak üzere ihtiyaç duyulabilecek birçok hizmeti sunabilmeyi başarmıştır.
Not: Google’ı bazı arama motorları veya arama motoru girişimleri ile aslında kıyaslamak pek doğru değildir. Çünkü diğerleri yalnızca veya öncelikli olarak arama motoru hizmeti sunarlar. Google ise bunun ötesinde bir dünyaya sahiptir.
Google.com
Hemen hemen her ülke ve bölgeye, dile uygun yapıda alan adıyla hizmet veren arama motorudur. Dünyanın en yaygın kullanılan ve gerçekten birçok kullanıcı deneyimine en iyi düzeyde çözümler sunan arama motorlarının başında gelir. Türkiye’de ise Türkçe dilinde .com.tr uzantısıyla hizmet vermektedir.
Google Ads
Google’ın en büyük gelir kapılarından biri olan reklam servisidir. Milyonlarca kullanıcı durmaksızın bu hizmetten faydalanmakta ve para akışı sağlatmaktadır. Kullanıcı ve ziyaretçilerin arama sorgularında, diğer farklı araçlarla ziyaret ettiği sitelerdeki verileri dikkate alarak çeşitli reklamlar sunar. Belli bir ücretlendirme sistemine dayalıdır. Görüntülenme ve tıklama başı ücretlendirme söz konusudur. Her anahtar kelime için, her saat ve bölgeye göre fiyat farklılığı bulunur. Yeni bir web site açanların tüm web site işlemlerini tamamlayıp, siteyi hazır hale getirdikten sonra en az 1 günlük kullanması tavsiye edilmektedir. Ads kadar ileri düzeyde ve popüler olmasada benzer birçok servis de mevcuttur. Ülkemizde de arama motoru alanında hizmet veren Turtc, Rastgelelik gibi arama motorlarının reklam servisleri bulunur.
Google Analytics
Neredeyse web site sahibi olup, Google Analytics kullanmayan yoktur, diyebiliriz. Çünkün gerçekten birçok webmaster ve web site sahibi – yöneticisi, web site istatistiklerini incelemek, satış analizi yapmak için Analytics servisini kullanmaktadır. Analytics, SEO, Google Ads ve CRO için gerekli istatistikleri detaylı olarak sunan analiz servisidir. Sitenizi ekleyip, Google tarafından size sunulan script kodunu web sitenizin “Head” kısmına eklemeniz yeterlidir. Akabinde site verilerinizi Google otomatik almakta ve gerekli verileri size Analiz ederek sunmaktadır.

Site verilerinizi Google ile paylaşmak istemiyor musunuz?
Öncelikle bunun ben pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Siz eklemeseniz de, Google’a sitenizi bildirip herhangi bir kod siteye eklemeseniz de Google botları sitenizi bulup indeksliyor. Bir şekilde sitenize ulaşabiliyor ve verilere ulaşabiliyor. Yine de doğrudan vermek istemiyor, farklı çözümler arıyor olabilirsiniz. Elbetteki birçok ek seçenek mevcut. Bunları Analytics ile beraber de kullanabilirsiniz. Bing Webmaster, Yandex Matrica gibi birçok servis de mevcut. Bunlar da yine arama motoru hizmeti sunan platform servisleridir. Google benzeri mantıkla site verilerinize ulaşacaklardır.
Hiç bir servis veya site kullanmak istemiyorsanız web site sağlayıcınızın ek çözümlerine bakabilirsiniz. Mesela WordPress web siteniz var ise Jetpack isimli eklenti site web site istatistikleri sunuyor. Ancak öncesinde belirteyim. Birçok WordPress uzmanı, bu eklentiyi web sitenin hızını ve performansını olumsuz etkilediği için pek önermemektedir. Biz de bu sebeple onu kullanmıyoruz. uCoz gibi bir sistem kullanıyorsanız, hiç birine ihtiyacınız olmaz. Çünkü uCoz zaten kendi alt yapısında bu hizmeti sunuyor ve ilave kodlama, eklenti kurma gereği duymazsınız.
Google Bert
Google Bert, kullanıcılar tarafından yapılan sorguların gerçek gayelerini, kullanıcıların niyetlerini tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir servistir. Günlük doğal konuşma diliyle yapılan sorguları, çok daha ileri düzey sonuçlarla karşılaştırmayı amaçlar. Bununla beraber Long Tail anahtar kelimeler daha da önem kazanmıştır.
Google Hummingbird
Google’ın yeni algoritmalarından birisidir. Sorulara en iyi yanıtı veren, soruya en doğru cevabı sunan içerikleri kullanıcılara sunmayı amaçlamaktadır. Doğrudan anahtar sözcüğü değil, semantik sözcüklere ve sözcüğün anlamına önem vermektedir. Doğal (Organik) arama sonuçlarına çok daha iyi etkileşim sağlamayı amaçlar.
Google Panda
Google Panda, kaliteli ve SEO açısından üst düzeydeki içerikleri üst sıralara taşıyan ve zayıf içerikleri de alt kısımlara düşüren algoritmadır. Arama sonuçlarına etkisi oldukça büyüktür. İçeriğin özgün olması, genel olarak SEO uyumluluğu, kalitesi ve kullanıcıya sunduğu faydası bu algoritma için büyük önem teşkil eder. Anahtar kelimeler ve kullanımı önemlidir. Ancak çok olmasından ziyade 3 önemli konuya dikkat çekmekte fayda var;
- Anahtar kelimelerin başlık ve içerikle uyumluluğu,
- yoğunluğu ve yeterli oranda kullanımı,
- eş anlamlı ve zıt anlamlı karşılıklarıyla kullanımı.
Web site yöneticilerinin ve SEO uzmanlarının önemle takip ettiği ve dikkate aldığı algortimalardan birisidir.
Google Possum
Yerel aramalara odaklanmış, lokal aramaları daha da iyileştirmek amacıyla yayınlanmış Google algoritmasıdır. Firma ve yerel işletmelerin sıralamalarındaki iniş ve yükselişleri etkiler. İşletme verilerinin ve web sitelerinin yerel sıralamalarda düşüş yaşamasını engellemeyi amaçlar. Bildiğimiz üzere Google, biz kullanıcıların arama sorgularını konumumuza göre filtreleyebilmektedir. Bu özelliği bu algoritma ile güçlendirmiştir.
Google Fred
Bir zamanlar piyasada belli sektörde çöp site yığını olmuştu. Uzun süre web site ve yönetimi, tasarımı ile ilgilenenler bilir. Sitelerin değeri ve kalitesi gerçekten düşük ama firmanın geliri oldukça büyük olduğu için reklam yoluyla para kazanmak, siteyi ön plana çıkarmak bu kişi ve firmalar için oldukça basitti. Hala bu uygulamayı devam ettiren firma ve kişiler var. Ama sanırım bu algoritmadan henüz haberleri yok.
Google Fred algoritması, yalnızca reklam yoluyla para kazanmak, bilinirlik artırmak amacıyla oluşturulan siteleri tespit etmek için özel olarak geliştirildi. Bu güncelleme sayesinde artık sitelerin içerik kalitelerini artırmasını Google şart koşmuş sayıldı. Bu algoritmadan etkilenen sitelerin birçoğunda görülen ortak özellikler şunlardır;
- Sektöre yönelik alan adı seçtiğimiz siteler,
- Bir veya birkaç sayfadan oluşan tek bir site,
- Farklı ama benzer alan adlarıyla birden fazla site ama aynı içerik olan siteler,
- Kısa ama anahtar kelime yoğunluğu olan site,
- SEO uyumluluğu olmayan görsel ve içeriklerle dolu site,
- Hiç bir içeriği olmayan tek siteler,
- Sadece birkaç metinden oluşan site,
- Sadece telefon numarası veya farklı siteye yönlendirici düğmelerin olduğu site vb. nitelikleri taşıyan siteler…
Emlak, evden eve nakliye, kişisel gelişim, ürün pazarlama vb. birçok site türü bu mantıkta yıllarca arama sorgularını işgal etti. Hak eden içeriği kaliteli siteleri ezdi. Ama artık Arama Motorları, buna dur diyor. Tabiki onunla beraber Bing, Yandex, Rastgelelik, Duckduckgo gibi daha onlarca arama motoru da bu duruma dur demeye başladı. Teşekkürler, diyebiliriz.
İşte Google Fred ile bu tarz sitelerin birçoğu sıralamadan düşürüldü veya bazılarını spam olarak işaretledi. Bu da biz kullanıcıların arama sonuçlarında daha faydalı sitelere ulaşabilmesini sağladı.
Google Pigeon
Mesafe ve konum sıralaması da aslında önemli bir unsur. Bunun da önemsenmesi gerekiyordu ve Google, bunu da esgeçmedi. Bu duruma karşın Google, Pigeon isimli algoritmasını geliştirdiğini duyurdu. Yerel aramalar için gerçekten faydalı bir işlev göstermesi amaçlandı. İlgili ve doğru arama sonuçlarını kullanıcıya sunmak için organik arama sonuçları ve yerel arama sonuçları arasındaki bağları güçlendirmek, Arama Motoru ve Haritalarda en doğru sonuçları sunmak için çalışmalarına devam ediyor.
Google Pirate
Korsel avcısı, diyebilirim. Google, korsan yayın yaptığınına ilişkin şikayet aldığı sitelere ceza vermek amacıyla Pirate algoritmasını geliştirmiştir. Telif hakkı ihlali yapan siteleri, korsan yayın yapan siteleri filtreleyerek bu tür sayfaları arama sonuçlarından kaldırır.
Google Penguen
Backlink kontrolü ve analizi için geliştirilmiş bir algoritmadır. Alan adı değeri düşük, içeriği kalitesiz, spam ve paravan sayfalı web siteleri tespit etmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu tarz sitelerden gelen trafiği de kontrol eder ve kalite standartlarına uygun değilse, site sıralamasını düşürür. Spam bağlantıları, şişirme gereksiz trafikleri ortadan kaldırmak için oluşturulmuştur.
Google Search Console
Bir web sitemiz var ama arama sonuçlarındaki varlığını, birtakım sorunlarını izlemek istiyoruz. Bunun için en iyi çözümlerden biri kuşkusuz G Search Console, diyebiliriz. Ücretsiz bir servistir ve hem sitenizin kolayca arama motorları tarafından indekse alınmasını, hem de sorunlarını tespit etmenize yardımcı olur. Hangi sayfaya hangi sorgu ile ulaşıldığını her web site yöneticisi merak eder. Siz etmiyor musunuz? Firmalar için zaten bahsetmeye gerek yok. Çünkü daha iyi satış, daha fazla kullanıcı etkileşimi için bu bilgiler altın değerindedir.
Google Tag Manager
Yine Google tarafından geliştirilen bir başka faydalı servistir. Web sitesinde ziyaretçi davranışını kaydetmek, yönetmek ve tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bir web sitesindeki ziyaretçi davranışını, veri ve etkileşimini kaydetmek, takip ve analiz etmek için birden farklı kodlama ve hizmet gerekir. Tag Manager bunları tek merkezden yönetmenize yardımcı olan araçtır.
Sonuç
Sonuç itibarıyla Google tarafından sunulan faydalı araçlardan bahsettik. Şayet bir web siteniz, blog veya İnternet ortamında faaliyet gösteren hizmetiniz varsa, mutlaka Analytics ve Console araçlarını kullanmalısınız. Web site çalışmalarınızda SEO ve buna bağlı olarak bu algoritmalar hakkında da bilgi sahibi olmanız çalışmalarınızı başarıya taşıyacaktır.
1 thought on “Google Hizmet ve Açıklamaları”
Çok yararlı ve mükemmel bir yazı… ellerinize yüreğinize sağlık.