Etkili İçerik Üretmenin Yolları

İçeriğinizde belirttiğiniz bilgilerin yer aldığı ve daha fazla detayın bulunduğu sayfalar olmalı. Bu sayfalara ele aldığınız içerik sayfasından bağlantılar vermelisiniz. Tüm detayları söz konusu içerikte vermeye çalışmayın. Örneğin "Alan Adı Nedir?" başlıklı bir içerik hazırlıyorsanız "en uygun fiyatlı alan adı sağlayıcıları hakkında bilgiyi" bu makalede vermeye çalışmayın. Tek satırlık cümle veya ek bağlantı ile diğer içerik sayfanıza bağlantı vermeniz çok daha faydalı olacaktır.

Yazı yazma işi bilinenenin aksine olduça titizlik gerektiren bir konudur. Web sitemizi bir şekilde kurup yayınlıyoruz. Dünzeli veya düzensiz bir şekilde içerik eklemesi de yapıyoruz. SEO uyumlu makaleler yazmaya, tüm içeriğin özgün olmasına da özen gösteriyoruz. Fakat yine de etkili ve kalıcı içerik oluşturamıyor muyuz? Kaliteli, etkili ve kolay yazı yazmanın basit birkaç adımda yollarını anlatalım.

Evvela yazılacak içeriğimiz, aklımızdaki fikirlerle mutlaka örtüşmesi gerekir. Bunu nasıl sağlayacağız? Bu kapsamda içerik hakkında olabildiğince önemli konulara öncelik vermemiz ve gereksiz bilgilerden kaçınmamız gerekiyor. Az ve öz cümle kurmak zorunda değilsiniz. Süslü, zengin cümlerler ve kelimeler kullanabilirsiniz. Birçok kişi bunu sakıncalı bulabilir. Ancak herkes basit cümle yapısı kullanıyor. Zengin cümlelere, Türkçenin zengin özelliklerine vurgu yapmaya ihtiyacımız var. Bu yüzden cümle kurulumunuz zengin olabilir. Uzun dahi olsa anlaşılır olması yeterlidir.

Cümlelerle vereceğimiz bilgiler, yazar ve okurun doğru bir yön bulmasını sağlar. Bu yüzden web site konseptinize uygun olmasına önem verin. Web sitenizde 3. tekil şahıs kullanımını sadece şart koşuyorsanız içeriklerinizde bu anlatıma önem verin.

İçerik Yazılacak Marka Bilgisi

Yazı yazmadan, içerik oluşturmadan önce markayı detaylıca araştırmalıyız. Marka hakkında bilgi sahibi olmadan ele alacağımız içerik havada kalan cümleler ve ifadeler barındırabilir. Böyle bir riske girmektense birkaç dakikalık araştırma ile sağlam temellere bilgileri dayandırabilirsiniz. İçeriğinizde kesinlikle marka bilgisini belirtin.

Markanın Resmi İnternet Sitesi

İnternet sitesi ile ilgili karışıklıktan kaçınmamız gerekli. Okuyucularımız markanın resmi web sitesi hakkında bilgi sahibi olabilmeli ve bizim yazılarımızdan o marka sitelerine köprü kurmalıdır. “Çok link vermek istemiyorum.” Diye düşünebilirsiniz. “Nofollow” Rel etiketi ile vermenizde hiç bir sakınca yok.

Yazı – İçerik Yayınlama Sayfası

İçeriğinizde belirttiğiniz bilgilerin yer aldığı ve daha fazla detayın bulunduğu sayfalar olmalı. Bu sayfalara ele aldığınız içerik sayfasından bağlantılar vermelisiniz. Tüm detayları söz konusu içerikte vermeye çalışmayın. Örneğin “Alan Adı Nedir?” başlıklı bir içerik hazırlıyorsanız “en uygun fiyatlı alan adı sağlayıcıları hakkında bilgiyi” bu makalede vermeye çalışmayın. Tek satırlık cümle veya ek bağlantı ile diğer içerik sayfanıza bağlantı vermeniz çok daha faydalı olacaktır.

İçerik Mesajı

Yazar olarak içeriğimizin temel mesajını ve anafikrini net biçimde vermemiz gerekli. Okuyucularımız içerikteki temel mesajı kolayca görebilmelidir Bu yüzden içerikte öne çıkması istenilen mesaj vurgulanmalı ancak çok tekrardan kaçınılmalıdır. İlk paragrafta temel mesajı verin. Sonraki paragraf ve gelişme bölümlerinde detaylandırın. Ek örneklemeler ile konuyu daha da pekiştirin. SAKIN haber sitelerinin konseptini uygulamaya çalışmayın. Çünkü haber sitelerinin büyük kısmı arama motorlarında ilk sıralarda diye, kaliteli ve etkili içerik ürettiklerini sanmayın. Ayrıca tek bir satırda yargı cümlesi olarak bile mesajınızı iletebilirsiniz.

Örnek: “ABC isimli ürünümüzün kullanımı kolay, fiyatı uygun ve dayanıklıdır.

İçerik – Yazı Başlığı

İçerik başlığı çok önemlidir. Fakat anahtar kelimelerle doldurmak, içerikten bağımsız veya alakasız tutmak oldukça sakıncalıdır. Arama motorlarının spam, kullanıcıların dışladığı içerik halini alabilir. Başlığımız çok açık, basit ve kısa olmalıdır. Slogan benzeri bir tonda kullanabilirsiniz. Ayrıca haber siteleri gibi ilgi uyandıran başlık seçebilirsiniz. Ancak gerçekten değerli ve etkileyici bir içerik oluşturamazsanız hemen çıkma oranınız büyük bir patlama yapar. Bu da içerik ve site açısından SEO’nuza zarar verir. Bu yüzden en güzeli net ve açık tarz başlıklar kullanalım.

Misal: “Web Site Nasıl Yapılır?”, “Alan Adı Nedir?” Dünyanın İlk Yapay Dili”, “SEO Dostu 10 Trend Blog Sitesi” vb.

Alt Başlıklar

Bir içerikte en az 1 veya 2 adet alt başlık (H2) olması çok önemlidir. Temel içeriğinizi 2 bölümden yazmaya ve en az 1 alt başlık ile açıklamaya çalışın.

Kelime Sayısı

Kelime sayısı temel kısas değildir. Birkaç kelimelik tek bir cümleden oluşan bir içerik yazısı bile yeterlidir. Ancak bu, konuyu anlatmak ve temel soruları yanıtlamak için yeterli olmayacaktır. Arama motorları için SEO açısından biraz daha içeriğin olması gerekiyor. Fakat boş, tekrar, gereksiz kelime ve cümleler emin olun fayda değil, ciddi zarar veriyor. 2 Cümleden oluşan bir yazı eğer sade ve öz ise 300 kelimelik boş ve gereksiz sözcükle yığılmış yazıdan çok daha fazda sağlar. Sözlük sitelerini bu hususta örnek alabilirsiniz.

Birçok SEO uzmanı, en az 250 – 300 kelimeden oluşan içerikler üretmemizi tavsiye ediyor. Gerçekten de kaliteli, dolu bilgilerin yer aldığı içerikler 350 – 400 kelime ve üstü kelime içeriyor. Eğer bir konuda ve başlık altında çok fazla yazamıyorsanız birleştirme yöntemini uygulayın. Nasıl mı?

Alan Adı Nedir?” şeklinde bir başlık belirlediniz ve 100 kelimeyi geçmiyor diyelim sözcük sayısı. Bu durumda iki farklı başlığı birleştirin. “Alan Adı Nedir ve Nasıl Alınır?” Böyle birleştirilmiş bir başlık ile içeriğinizi oluşturun. Çok daha fazla bilgi verebilir ve 300 kelimenin üzerinde içerik kolayca oluşturabilirsiniz.

İçerik Tavrı ve Tarzı

İçeriğin tonu, tarz ve tavrı önemli değil mi sizce? Elbette ki önemli. İçeriğinizde size özel bir üslup, tarz oluşturmanız çok önemlidir. Birçok sitede aynı tonda ve tarzda benze konuları okuduğunuzu düşünün. Haber sitelerini okuyorsanız bunu zaten hergün yapıyorsunuz. Sıkılmıyor musunuz? Hep aynı ton ve mantık. Benim için gerçekten okumaya bile tahammül edilemez bir husus. Kendi anlatım tarzımızı neden oluşturmayalım ki? Eski Türkçe sözcükleri veya modern kelimeleri kullanmaktan kaçınmayın. Yazmak için değil, yazarken Türkçemize yeni bir eser katmak, edebi bir sanat oluşturmak için yazın. Tabi size Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet veya Necip Fazıl Kısakürek yahut Orhan Pamuk olun demiyorum. Siz olun. Size özgü bir tarzda yazın, demek istiyorum.

İçeriğinizde kullanacağınız dile, üsluba siz karar verin. Bilimsel, resmi, liberal, muhafazakar, samimi, mizah, dinamik, davetkar, eleştirel vb. bir tarz belirleyin. Tümünü de kullanabilirsiniz. Tabi bu ustalık ister. Yaparsanız lütfen bana da iletin, okumak için heyecanlanıyorum şimdiden.

İçerik Dili

İçeriğimizin dili, tavır ve tarzını desteklemelidir. Tercih ettiğimiz tavra göre bir hitabet kullanmaya ve buna uygun sözcükler seçmeye çalışın. Yani resmi bir tarz içerik tavrı seçtiğiyseniz “-mektedir, -maktadır” gibi ekler ve fiil yapısı kullanmamalıyız. Davetkar, satışa yönlendirici bir tavır belirlediysek o zaman “siz” dilini kullanmalıyız. “-edebilirsiniz, -yapabilirsiniz.” şeklinde hitap kullanalım.

Ben, dinamik ve samimi bir tavır belirleyip, bu tarzda yazılarımı yazmak istiyorum. Bu durumda nasıl bir dil kullanmalıyım?

Çok basit. “-yor” eki ve geniş zaman “-er, -ar” ekleri dostun olsun. Destekleyici bir tarz istiyorsan, “sen” ile hitap et.

Unutma!

Samimi bir tavır seçmek, aşırı senli-benli olmayı, argo ve küfür kullanmayı veya yersiz mizah yapmayı gerektirmez. Bu samimi dil değil, ukala ve lavbali yaklaşımdır.

Anaktar Kelimeler

Evvela artık eski SEO tekniklerinin olmadığını bilin. Bol anahtar sözcüklü içerikler demode oldu. Yer vermiyoruz biz. Siz de vermeyin. Zaten okuyucu da sıkılıyor. Siz sıkılmıyor musunuz? Bir tane temel anahtar kelime belirleyin. Onu başlığınızda, ilk paragrafta ve diğer bazı cümlelerde birkaç defayı geçmemek kaydıyla kullanın. Ona bir de 2 ek kardeş anahtar kelime belirleyin. Onları da esas anahtar kelimenizden daha az olmak kaydıyla ve aynı cümlede olmayacak şekilde kullanın.

Link / Bağlantı Verme

Bir sözcük veya sözcük grubuna bağlantı vermek isteyebiliriz. Hatta bir cümlenin tamamına da verebiliriz. Ama neden ve nasıl?

Bu konuda dikkat etmemiz gereken çok konu var. İç – Dış SEO çalışması konusuyla bu durumu daha detaylı anlatmak gerekiyor. Fakat burada kısaca bir değinelim. Bağlantılar olmazsa olmaz detaylarımız bizim. En az anahtar kelimeler gibi bir veya iki adet bağlantı içeriğimizde yer almalıdır. Bunun biri iç, diğeri dış bağlantı olabilir. Ben en az 2 diyorum ama aslında bu sayı sizin içerik türüne ve özelliğine göre değişir. Temel bir bilgi içerek makale ile liste ve dış site bağlantısı içerebilecek makaledeki bağlantı kullanımı bir olur mu? Olmaz elbette.

İçerik ile ilgili diğer detay ve açıklamaların yer aldığı en az bir iç link verelim. Konumuzla alakalı ve bizim vermediğimiz ek bilgilerin yer aldığı farklı bir site veya sayfaya dış link verelim. Her içerikte uygulamanızı tavsiye ederim. Tarzı yine siz belirleyin. İster bir kelimeye doğrudan bağlantı verin. İster okuyucuyu bilgilendirerek bağlantıya yönlendirin. Fark etmez.

İçeriğin Konu Odağında Dağılımı

İçeriğimizde yer almasını istediğimiz konular neler? Bu konular yüzeysel mi, detaylı mı, eleştirel veya bilimsel yapıda mı olacak? Yönlendirici bir tarzda bile olabilir. İşte buna karar vermek gerekiyor. Şimdi konuyu bir örnekle ele alalım. Temel konumuz “Yapay Dil” veya başlığımız da “Yapay Diller ve Al Bakiyye Yapay Dili” olsun. Böyle bir başlık için içeriğimizin konu dağılımı şu şekilde olabilir;

  • Giriş %20: Yapay dil ve dilcilikle ilgili genel bilgi ve al Bakiyye dili hakkında ön bilgi verebiliriz.
  • Gelişme %20: Yapay dil nasıl yapılı, özellikleri, diğer yapay dil örnekleri vb. hakkında daha fazla bilgi, alt başlık ve bağlantıların yer aldığı açıklayıcı paragraflar işlenebilir.
  • Detaylandırma %20: Yapay dil nasıl yapılır, al Bakiyye dilinden örnekler vb. konular ele alınabilir.
  • Kapsamlandırma ve Sonuç %40: Al Bakiyye yapay dili ve detayları, özellikleri temel nitelikleri ve örnekleri gibi konular ve bilgiler işlenebilir.

Bu makalede etkili yazı yazma üzerine bazı hususlara değindik. Konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yorumlarda iletebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

İçindekiler

5/5

Kategoriler

Shopping Cart
Sohbeti Başlat
Destek mi gerekli?
Hoş Geldiniz,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
- Hemen Tasarım -
%d blogcu bunu beğendi: